tisdag 11 april 2017

Alfons och hemlige Mållgan - Gunilla Bergström

ISBN: 9789129665536
TITEL: Alfons och hemlige Mållgan
FÖRFATTARE: Gunilla Bergström
ILLUSTRATÖR: Gunilla Bergström

Alfons, Alfons, Alfons. En älskad figur och läst om och om igen. Just den här boken hittade vi på en loppis.

Jag minns att mina föräldrar läste Alfons ibland och när jag fick barn så sökte jag efter en Alfons bok.
Men jag har nog aldrig blivit så besviken på en bokserie tidigare. Det var inte alls som jag såg det när jag var barn. Nu såg jag det ur en mina vuxna glasögon och då gillade jag inte längre Alfons böckerna (eller just den här boken, men det finns fler i den stilen). Egentligen tycker jag om figuren Alfons otroligt mycket, men jag gillar inte hans pappa.

Det första man måste tänka på är att boken är skriven på 70-talet och hur var papporna på den tiden. Absolut inte så engagerade som i dag. Det känns nästan hemskt när jag läser Alfons och hans pappa aldrig har tid att leka, le, skratta, busa eller gosa... Inte nu, du får vänta, inte den, gör inte så...

I just den här boken är pappan riktigt hemsk. Pappa säger att han inte har tid och att Alfons bör leka med Mållgan och när pappan sedan blir trött på Mållgan då ska han flytta. När det passar honom. Nej, andemeningen i denna bok är verkligen inte positiv. Dessutom är jag/vi inte jätteförtjust att pappas pipa har kommit bort och att det blir fokus i en hel bok. När den kommer bort blir dessutom pappan sur och tjurig. Han går fort till dagis så att Alfons inte ens hinner med att gå efter.

Elliott är inte nämnvärt förtjust i denna Alfons bok. Han har aldrig bett mig läsa den och han verkar inte tycka att den är så kul när jag har läst den. Nu har den hamnat i loppislådan. Kanske en annan familj tycker att den är fantastiskt, vem vet! :)

Det en enda positiva i boken är just Alfons och illustrationerna är fina i boken.
Den finns att köpa här, dock är det inget jag skulle köpa.

Boken får:






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar